Dilma Rousseff The new mihgty woman of Brasil

Brasilian uusi presidentti Dilma Rousseff on uuden maailman mahtinainen

The present article was published by the main current affairs weekly magazine in Finland, Suomen Kuvalehti on October 31th, 2010

Written by Journalist Adrián Soto

Brasilia sai maanantaina ensimmäisen naispuolisen presidenttinsä, kun työväenpuoluetta edustava Dilma Rousseff voitti vaalit.

Kun Brasilian väistyvä presidentti Luiz Inácio Lula da Silva voitti vaalit kahdeksan vuotta sitten, hän kutsui koolle edustamansa työväenpuolueen (PT) kärkinimet. Tapaamisen asialistan tärkein kohta oli energiapolitiikka.

Tuolloin Lula tutustui Dilma Rousseffiin. ”Dilma loisti kokouksessa. Hän oli objektiivinen ja tunsi energiasektorin todella hyvin”, kertoi Lula myöhemmin. Kokouksen jälkeen tuleva presidentti totesi: ”Olen juuri löytänyt sopivan energiaministerin”.

Tuohon aikaan taloustieteilijä Dilma Rousseff oli 54-vuotias, ja hän oli toiminut toistakymmentä vuotta Koillis-Brasiliassa energia-alalla. Brasilian presidenttinä hänestä tulee yksi aikamme vaikutusvaltaisimmista naisista. Brasilian kansantalous on maailman kahdeksanneksi suurin, ja sen bruttokansantuote kasvaa 7 prosenttia vuodessa.

Energiaministerinä ja myöhemmin Lulan kansliapäällikkönä Rousseff veti hallituksen talous- ja kauppapoliittisia neuvotteluja. Lula itse hoiti poliittisen puolen.
Vankilasta vaaleihin

Dilma Rousseff syntyi keskiluokkaiseen perheeseen. Hänen asianajaja-isänsä oli bulgarialainen maahanmuuttaja ja äiti brasilialainen. Nuorena opiskelijana Sao Paulon teollisuuskaupungissa Rousseff toimi aktiivisesti sotilasdiktatuuria vastaan. Hänet vangittiin ja tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi telkien taakse ”kapinallisten toimien takia”.

Rousseff on aina korostanut, ettei hän kannata aseellista vastarintaa. Eräs paikallinen lehti vaati juuri, että sotilaallisten oikeudenkäyntien asiakirjat pitää julkistaa. Arkistoista on poistettu Rousseffia koskevia asiakirjoja vaalikampanjan aikana manipulaation estämiseksi. Vankilassa Rousseff joutui kidutetuksi. ”Kukaan ei pääse sieltä ilman merkkejä”, on Brasilian tuleva presidentti sanonut.

Rousseff oli naimisissa lähes 30 vuotta, mutta on nyt eronnut. Avioliitosta syntyi tytär Paula, joka on tällä hetkellä 29-vuotias. Pari vuotta sitten Dilma Rousseff sairastui syöpään ja joutui tiukkaan sädehoitoon. Hän ajeli itse päänsä kaljuksi ennen kuin sädehoito ehti viedä hiukset. ”Tuntui hyvältä, kun suihkuvesi valui pitkin päätä”, hän kertoi myöhemmin.
Maailman näyttämölle

200 miljoonan asukkaan Brasilia on nopeasti kasvava suurvalta. Rousseff on luvannut, että hän jatkaa siitä mihin Lula lopetti. Lula nosti 23 miljoonaa brasilialaista köyhyydestä. Dilma Rousseffilla on edessään lukuisia vaativia haasteita. Yksi suurimmista on parantaa maan koulutusjärjestelmää, joka tällä hetkellä on Brasilian Akilleen kantapää.

Kun Dilma Rousseff astuu Brasilian presidentin virkaan tammikuussa 2011, hänellä on takanaan ainakin 16 maan 27:sta osavaltioista. Se on äärimmäisen tärkeä poliittinen pääoma, sillä monen analyytikon mielestä poliittinen neuvottelutaito on Rousseffin heikoin lenkki.

Brasilia on hyvin uskonnollinen maa ja katolisuus on läsnä kaikkialla. Rousseff itse suhtautuu kirkkoon pidättyväisesti. Siksi vaalien loppusuoralla hänen kannattajansa olivat helpottuneita, kun hän poseerasi kirkossa ainoan lapsenlapsensa Gabrielin kastetilaisuudessa.

Tuore presidentti esiintyy maailman näyttämöllä ensimmäisen kerran kymmenen päivän kuluttua, kun G20 -maat kokoontuvat Etelä-Koreassa, Soulissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: